Tasarım Vakfı 2016 Atölye çalışmalarında oluşturulan tasarımlardan seçkilerin yer alacağı ‘Tasarım Vakfı 2016 Atölyeler Sergisi’ bu yıl Türkiye Tasarım Haftası, Tasarım Tomtom Sokakta ve 3. Tasarım Bienali Yaratıcı Mahalle Programı kapsamında gerçekleşiyor.
2013 yılında kurulduğu günden bu yana yaratıcı endüstriler ve yaratıcı ekonomileri buluşturan Tasarım Vakfı, “yaparak, uygulayarak öğrenme” temeline dayanan faaliyetlerine devam ediyor. Disiplinler üstü, ayrıştıran, sorgulayan, tasarımcı düşünceye yoğunlaşan araştırma süreçlerini ilke edinen Tasarım Vakfı, yaratıcı disiplinleri bütüncül birliktelikleri ile ele alıyor. İşbirliğine, açık işe, çoğulcu ve ortak akla dayalı tasarım anlayışını benimsiyor.

Bu amaçla Tasarım Vakfı tarafından hayata geçirilen Bodrum Tasarım Atölyeleri tasarımcıyı üretimle buluşturmayı, tasarımı katma değerleriyle buluşlara, ekonomiye,kültüre, istihdama kazandırmayı amaçlıyor.

İlk kez 2015 yılında 12 lider, 96 katılımcı ve 10 yaz atölyesiyle gerçekleştiren Bodrum Tasarım Atölyeleri’nde yurt içi ve yurt dışından konusunda uzman yürütücülerle çok disiplinli atölye çalışmaları gerçekleştirildi ve katma değeri yüksek fikirlerin, ürünlerinortaya çıkarılması sağlandı.

Tasarım Vakfı 2016 Bodrum Atölyeleri, bu yıl 1 Haziran - 30 Kasım tarihleri arasında mobilya, dokuma, moda, kilim, cam, seramik, gastronomi, takı, hamur kağıt (papier-mâché) ve deri alanlarında tasarım çalışmalarına odaklanıyor.

Tasarımda disiplinler üstü kurgusal, deneysel bağlar kurmayı amaçlayan Tasarım Vakfı Atölyeleri edimsel yetkinliklerin, fikirlerin, hünerlerin çapraz eşleşmelerle çoğalacağı ortamları olarak yetenekli tasarımcılar için kurgulanmıştır.

Nesne temelli işlerden uzak; nesnenin değerleri, bağlamları araştırılarak yenibir ürün, hizmet, deneyim, ilham, kültür üretebilmek hedefleniyor.

2016 atölyeleri programı 13 – 18 Haziran’da mimar ve tasarımcı, Koleksiyon Mobilya ve Tasarım Vakfı kurucusu Faruk Malhan tarafından yürütülen Mobilya Tasarımı Atölyesi’yle başladı.

27 Haziran - 2 Temmuz tarihlerinde gerçekleşen ‘Boşluk’ Tekstil Tasarımı Atölyesi’nde İspanyol tekstil firması Teixidors’dan tekstil tasarımcısı Nuria Bitria ve Sofia Agerberth yürütücülüğünde tekstil tasarımları geliştirildi.

25 - 29 Temmuz tarihlerinde moda tasarımcısı Arzu Kaprol’un yürütücülüğünde gerçekleşen Moda Tasarım Atölyesi’nde ise tasarlayarak yaşamayı merkeze alan profesyoneller için çok disiplinli bir çalışma ve etkileşim platformu hayata geçirilerek giyim, tekstil ve aksesuar alanlarında ürünler tasarlandı.

Bodrum Tasarım Atölyeleri Ağustos ayına Kikkula Mostly Paper kurucusu Uta-Tuna Ciner yürütücülüğünde gerçekleşen Papier Mâché Atölyesi’yle merhaba dedi. Papier mache tekniklerinin deneyimlendiği atölye 1 - 6 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşti.

15 - 20 Ağustos tarihlerinde tekstil üreticisi Kvadrat işbirliği ile Kvadrat tekstil tasarımcısı ve dokuma uzmanı Åsa Pärson yürütücülüğünde Tekstil Tasarımı Atölyesi gerçekleştirildi.

Ağustos ayının son atölye çalışması olan ve 22 - 27 Ağustos tarihleri arasında kilim sanatçısı Belkıs Balpınar liderliğinde gerçekleşen Kilim Tasarım Atölyesi’nde kilim tasarımları geliştirildi ve geliştirilen tasarımlar tezgahlarda dokunarak üretildi.

29 Ağustos - 3 Eylül tarihleri arasında Koray Ariş yürütücülüğünde gerçekleştirilen Deri Ürünler Tasarımı Atölyesi’nde en az insanlık tarihi kadar eski olan deri malzeme deneyimlenerek yeni ürün tasarımları geliştirildi.

Üretim odaklı ‘ev / otel, mutfak ekipmanları ve eşyaları tasarımları’nın geliştirildiği Endüstriyel Tasarım Atölyesi / Metal’ 5 - 10 Eylül tarihleri arasında mimar Faruk Malhan liderliğinde gerçekleşti.

Bu atölyeyi takiben 19 - 24 Eylül tarihleri arasında Arjantinli seramik sanatçısı Vilma Villaverde yürütücülüğünde gerçekleşen Seramik Tasarımı Atölyesi’nde endüstriyel seramik elemanlarının farklı formlar ile tekrar kullanımı doğrultusunda kavramsal tasarım ürünleri geliştirildi.

26 Eylül - 2 Ekim tarihleri arasında Finlandiyalı cam sanatçısı ve tasarımcısı Anu Penttinen liderliğinde gerçekleşen ‘Sofra&Tasarım’ Cam Füzyon Atölyesi’nde sofra ürünleri, sunum ve servis tabakları tasarımı çalışmalarına odaklanıldı.

Atölye çalışmaları 3-8 Ekim tarihlerinde minyatür sanatçısı ve takı tasarımcısı Hasan Kale yürütücülüğünde gerçekleşecek olan ‘Takı Tasarımı Atölyesi’ ile devam etti.

Ekim ayının ikinci atölyesi olan ‘Sagar Seramik Atölyesi’ ise seramik sanatçısı Mehmet Tüzüm Kızılcan yürütücülüğünde 10 – 15 Ekim tarihleri arasında gerçekleşti.

2016 Atölye Programı 5 - 13 Kasım tarihlerinde Alman cam füzyon sanatçısı Gabriele Küstner yürütücülüğünde gerçekleşecek Mozaik Cam Füzyon Tasarımı Atölyesi’yle son bulacak.

Tasarım Vakfı 2016 Atölyeler Sergi Programı

Türkiye Tasarım Haftası
Tasarım Vakfı 2016 Atölyeler Sergisi
Tarih: 19 – 23 Ekim  Açılış: 10:00